PUMPEHUSET og Global Copenhagen og CPH:DOX Præsenterer
KHAIRA ARBY (MLI)

I samarbejde med Global Copenhagen, CPH:DOX og Empire Bio inviterer vi til forpremiere på dokumentarfilmen They Will Have To Kill Us First og efterfølgende koncert med Khaira Arby og hendes band. Filmen bliver vist i Empire Bio og introduceret af Khaira Arby. Læs mere her.

Khaira Arby er en af Malis største sangerinder og bærer den uofficielle titel “the queen of desert blues”. Hun fik sit gennembrud i hjemlandet helt tilbage i 1970’erne, men det er først inden for de sidste fem år, at hendes kraftfulde stemme for alvor er nået ud til det vestlige publikum, live såvel som på plade. Med sit fremragende band skaber Khaira en rå, hypnotisk ørkenblues, der inkorporerer Malis mange forskelligartede traditioner i en moderne rock ‘n’ roll opsætning, hvor elektriske guitarer optræder side om side med vestafrikanske instrumenter som ngoni og kalabash.

I 2011 optrådte Arby første gang på Global, mens hun tidligere i år gav en forrygende koncert på Roskilde Festival. Sidstnævnte blev af Informations anmelder Ralf Christensen kaldt “Et højdepunkt”, og i sin anmeldelse skrev han blandt andet, at Arbys stemme “gjalder som en sofistikeret tyfon gennem teltet, mens hendes musikere skaber en stramt eksekveret og alligevel smidig bund under hende.”

Khaira Arby er født i en lille landsby ikke langt fra den historiske by Timbuktu i det nordlige Mali, kendt som et mødested for kulturer og religioner. Med en mor fra songhai-folket og en far fra tuareg-folket har Khaira selv en blandet baggrund og har gennem sin karriere ladet sig inspirere af den store kulturelle diversitet, der findes i Timbuktu og resten af Mali. Hun har således sunget på alle de sprog, som tales i landet – songhai, fula, tamasheq, bambara og fransk – ligesom hendes musikalske inspirationer bygger bro mellem forskellige traditioner.

For Arby fungerer musikken som et middel til at kommentere aktuelle emner i det malinesiske samfund, og udover blødere tekster om kærlighed og familieliv omhandler hendes sange ofte betændte emner som krig og undertrykkelse af kvinder. Hendes hjemby Timbuktu har været scene for mange voldelige konflikter, og efter jihadistiske oprørere indtog det nordlige Mali i 2012, er hun ligesom mange andre musikere tvunget til at leve i eksil i hovedstaden Bamako. På albummet Gossip, der udkom tidligere i år, reflekterer hun over denne ulykkelige situation, og sange som “La Liberte” og “Djamba” taler for tolerance og en afslutning på konflikten.

I Empire Bio kan man høre Arbys fortælle om situationen i hjemlandet, når hun introducerer filmenThey Will Have to Kill Us First, hvor hun selv er en af hovedpersonerne. Filmen omhandler malinesiske musikeres kamp for frihed efter belejringen af det nordlige Mali, hvor oprørerne med brutale midler blandt andet har forbudt al musik.
Torsdag
29. okt 2015
dørene åbner
21.00
Showet starter
22.00
Pris
120 kr. inkl. gebyr Kr.
?>